Bruxelles-J

Seks volgens de wet (Sensoa)

Print this pageEmail this to someoneShare on FacebookTweet about this on Twitter

Bron : Sensoa (klik hier voor de link)

Seks volgens de wet : de seksuele leeftijdsgrens

Om in te stemmen met seks moet je minstens 16 jaar zijn. Onder deze leeftijd gaat de Belgische wet ervan uit dat jongeren niet voldoende ‘rijp’ zijn voor seks. Bij seksueel contact met familieleden of inwonende personen, moet je minstens 18 jaar zijn. Daarna legt de wet geen beperkingen meer op.

Sensoa_logo_vevsg

Wat verstaat de wet onder seks ?

Dat is heel breed. Strelen, (je laten) betasten, (je laten) masturberen, toekijken bij masturbatie, orale seks, (je laten) penetreren, … Zolang het maar om seksueel getinte handelingen gaat. De strafwet zal natuurlijk zwaarder tillen aan seksueel grensoverschrijdend gedrag met penetratie dan aan een seksueel getinte streling.

Wat betekent toestemmen volgens de wet ?

Toestemmen betekent dat je duidelijk aangeeft iets écht te willen. Dat is niet hetzelfde als toegeven : om bijvoorbeeld de ander een plezier te doen, of om een straf te ontlopen. Het is ook niet voldoende om niet te protesteren : geen nee zeggen, is niet hetzelfde als ja zeggen.

Wat betekent dwang volgens de wet ?

Onder dwang verstaat de wet alle seksuele handelingen die op welke manier dan ook zijn afgedwongen of opgelegd. Met geweld, chantage, een list, een beloning, … Iemand kan seks ook afdwingen door misbruik te maken van een machtspositie als ouder, leerkracht, sportmonitor, …

Mag een volwassene seks hebben met een minderjarige ?

Nee. Seksuele handelingen met iemand die nog geen 16 is, zijn strafbaar. Zelfs wanneer de jongere ermee instemt en wanneer er geen dwang is gebruikt. Bij seks onder 16 jaar spreekt de strafwet over aanranding van de eerbaarheid. Seks mét penetratie met iemand die jonger is dan 14 wordt door de wet altijd gelijkgesteld met verkrachting, zelfs wanneer de jongere ermee instemt.

Voor het vervolg van het artikel kun je hier terecht

 

En français : tu peux également consulter les fiches d’information à propos de l’amour et la sexualité sur le site de Bruxelles-J

Tu as une question ?

Remplis le formulaire ci-dessous.

Ton adresse de messagerie ne sera pas publiée. Les champs obligatoires sont indiqués avec un *

*